Hoe voorkom je softwarevirus op jouw computer?

Hoe voorkom je softwarevirus op jouw computer?

Het laatste wat je wilt, is dat jouw computer wordt geïnfecteerd met een softwarevirus. Mocht dat onverhoopt toch gebeuren, kun je geconfronteerd worden met een lange lijst van potentiële problemen. De volgende virussymptomen kunnen je serieus hoofdpijn bezorgen:

• Je besturingssysteem wordt verschrikkelijk traag.

• Belangrijke bestanden raken beschadigd.

• Je computerscherm begint vreemde afbeeldingen of berichten te tonen.

• Muziek of andere vreemde geluiden beginnen zonder reden af te spelen.

• Sommige belangrijke bestanden en zelfs programma’s verdwijnen compleet.

• Toepassingen en programma’s die eerder wel werkten, doen dat plotseling niet meer.

• Je systeem start uit het niets opnieuw op en/of wordt routinematig afgesloten of opgestart.

Jezelf beschermen tegen virussen

Als je de bovenstaande lijst hebt bekeken, is het begrijpelijk dat je jouw systeem tegen computervirussen wilt beschermen. Hier zijn 8 manieren om te voorkomen dat jouw systeem het slachtoffer wordt van een virus:

1. Start je systeem niet op als er een USB-stick of een ander type verwijderbare media in zit. Als er namelijk een virus op staat, kan deze op je harde schijf geladen worden zodra je opstart.

2. Denk goed na voordat je een bijlage opent die in een e-mail staat. Vraag jezelf af: “Ken ik de afzender?” Als het antwoord “ja” is, weet je zeker dat hun e-mailadres correct is? Verwachtte je de bijlage?

3. Als je een e-mail ontvangt van iemand die je niet kent, verwijder dan de email voordat je ‘m opent. Mocht je ‘m toch openen wees er dan zeker van dat, mocht er een bijlage inzitten, je die bijlage nooit opent!

4. Als je een e-mail met een bijlage ontvangt van iemand die je wél kent terwijl je die bijlage niet verwacht, inspecteer deze dan zorgvuldig. Controleer de spelling van de naam van de afzender en controleer het bericht nauwkeurig op spelfouten. Dit is vaak een indicatie dat het bericht niet echt is. Zelfs als een bericht die je niet verwachtte foutloos is en legitiem lijkt, wil je toch misschien contact opnemen met de afzender om te controleren of hij of zij het daadwerkelijk heeft verzonden.

5. Leer hoe je macro’s die zijn opgeslagen in spreadsheet- en tekstverwerkingsprogramma’s in en uit kunt schakelen. Een macro is niet slecht, tenzij iemand die je computer wil infecteren er een plaatst.

6. Zorg ervoor dat een antivirusprogramma op je systeem actief is en houd het bijgewerkt. Het zal een beveiliging vormen voor je geheugen, opslag en inkomende bestanden identificeren en verwijderen. Het belangrijkste is dat een antivirusprogramma automatisch bestanden scant die je van het internet downloadt, evenals e-mailbijlagen en geopende bestanden.

7. Overweeg een firewall te installeren om een beveiliging op te zetten tegen indringers.

8. Blijf te allen tijden opletten! Er zijn websites die lijsten publiceren met de nieuwste bekende viruswaarschuwingen. Deze zijn altijd goed om in de gaten te houden.

Reacties zijn gesloten.