Op weg naar de middelbare school

Op weg naar de middelbare school

De overstap naar de middelbare school is een grote verandering voor zowel je kinderen als jou als ouder. Om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk om je kind goed voor te bereiden op deze nieuwe fase, zowel mentaal als praktisch. In deze blogpost bespreken we vijf essentiƫle zaken die je kind nodig heeft om goed voorbereid aan de middelbare school te beginnen.

Een goede schooltas

Een goede schooltas is onmisbaar voor de middelbare school. Kies een stevige tas met voldoende ruimte voor boeken, schriften, een lunchpakket en andere benodigdheden. Zorg ervoor dat de tas comfortabel zit en een goede ondersteuning biedt voor de rug. Dit helpt om rugklachten en andere problemen te voorkomen die kunnen ontstaan door het dragen van zware schoolspullen. Je kind moet opeens boeken meenemen voor meerdere vakken. Daarnaast hoort een tablet of laptop ook steeds vaker bij de standaard uitrusting. Deze weegt ook twee tot drie kilo. Al met al draagt je kind dus behoorlijk wat op zijn rug.

Een goede fiets

Veel kinderen zullen voor het eerst zelfstandig naar de middelbare school fietsen. Daarom is het belangrijk om te investeren in een goede fiets met voldoende versnellingen. Zo kan je kind gemakkelijk schakelen als er een flinke klim gemaakt moet worden of de wind verkeerd staat. Daarnaast is het handig om te investeren in een telefoonhouder fiets. Zo kan je kind zijn telefoon gebruiken voor navigatie zonder afgeleid te raken of zijn handen van het stuur te halen. Hierdoor verklein je het risico op ongelukken en kan je kind zich volledig concentreren op het verkeer. Je kunt een telefoonhouder voor op de fiets gemakkelijk aanschaffen via de webshop van smartphonehoesjes.

Planningsvaardigheden aanleren

Op de middelbare school krijgt je kind te maken met een grotere hoeveelheid huiswerk en verschillende vakken. Het is daarom belangrijk om je kind te leren hoe hij zijn tijd effectief kan indelen en hoe hij moet plannen. Schaf bijvoorbeeld een agenda aan en leer je kind hoe ze hiermee om moeten gaan. Help hen bij het plannen van huiswerk, toetsen en buitenschoolse activiteiten. Begin hier al in groep 8 mee, zo verspreid je de nieuwe verantwoordelijkheden een beetje.

Sociale vaardigheden ontwikkelen

De overstap naar de middelbare school betekent meestal ook nieuwe vrienden en sociale situaties. Help je kind bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden door met hem te praten over het aangaan van nieuwe vriendschappen en het omgaan met eventuele problemen. Moedig hem aan om deel te nemen aan buitenschoolse activiteiten, clubs of een sport om nieuwe vrienden te maken en zijn zelfvertrouwen te vergroten.

Zelfstandigheid stimuleren

De middelbare school is een tijd waarin kinderen meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid krijgen. Stimuleer je kind om zelfstandig te zijn door hem verantwoordelijk te maken voor zijn eigen schoolspullen, huiswerk en tijdsmanagement. Zo maak je de overgang naar de middelbare school gemakkelijker voor je kind.

Reageren is niet mogelijk.